Min krönika!


Vuxna blir yngre?

 

Ni vet när vuxna börjar använda ungdomarnas slang och sedan säger de att de fanns när de var små så att de har rätt att använda de? Eller så kommer de och säger något barnsligt som att vi inte äger orden och att vem som helst får använda sig av dem. Så är det med min mamma. Jag menar vi ungdomar pratar och använder oss av mycket slang och förkortningar för att vi ska kunna kommunicera snabbare och för att det ibland räcker med att vår kronolekt vet om vad de vi säger har för betydelse. Så varför är det så intressant för några av er vuxna att veta vad alla våra ord har för mening och sedan försöka använda er av dem? Det är något jag inte riktigt förstår.

 

Vissa säger att det är kanske beror på att dessa vuxna vill använda sig av de ungas språk för att själva känna sig yngre. Men hur kan ett par ord få en att känna sig så pass ung att de faller än in att lyssna på hur vår kronolekt använder dessa och sedan försöka få in de lika naturligt i sina egna meningar? När de vuxna gör på detta sätt så faller min tanke alltid in på ett och samma avsnitt från serien Vänner där karaktären Joey försöker förstå och använda sig av citationstecknen som man gör med båda händerna. T.ex. Jag ska ha svenska lektion nu, ”jättekul” och då menas de att man egentligen tycker tvärtom.

 

Detta beroende och slang hysteri är något jag skulle kalla galet. Jag vet att de flesta inte skulle vilja erkänna det, men samtidigt vet jag också att det har ökat i antal vuxna som gör på detta sätt. Det har ju kommit så pass långt att det finns saker som har våra ord och sedan en översättning på sig. Jag har en sådan sak i mitt hem. En handduk. Denna handduk har väldigt många slanguttryck som jag och min omgivning använder sig av och det är tydligt gjort vad som är slang och vad som är översättning. De är gjort på så sätt att slanguttrycken är i fetstil och precis bredvid detta ord så står kursivt textade synonymer som är mer vardagliga och ingår i ett mer formellt språk eller talande. Det kan t.ex. se ut så här: baxa stjäla.

De vuxna som har köpt de här prylarna säger att det bara är en fin liten rolig detalj att ha i hemmet. Men samtidigt börjar de flesta av dessa vuxna diskret använda sig av orden som står på precis den prylen.

 

Men om jag ska vara ärlig så tycker jag inte att det någonsin låter naturligt eller bra när en vuxen försöker använda sig av den sortens ord eller slang. Jag vet inte heller riktigt vad jag stör mig på men det kan vara en sådan sak som att det låter så pass intränat eller onaturligt att det känns töntigt. Ofta tror jag att det handlar om precis det, att man skäms över sin förälder. T.ex. som när man har en kompis hos sig och så ber man mamma om något, kanske ett antal gånger eftersom man inte får någon respons. Och det första ord som sedan kommer ut ur hennes mun är ett ord som chilla. Det låter bara fel. Så min fråga till er är, är det bara jag eller ska ungdomarnas språk bestå som ungdomars språk och inget annat?!

 

 

 

 

 

 

Av: Fia Berggren Lindqvist ES1B

Haha, det här är min krönika som jag skrev till svenskan! Vad tycker ni? Om ni orkar läsa haha! Jag har överdrivit lite när det gäller min mamma, men för övrigt är jag nöjd iaf ;)

Graffiti


Var borta i fredags så jag fick istället skapa lite graffiti på en app. Haha, jag tyckte det var svårt men det blev iaf ett halvdant resultat. ;)
Så det var min bild!
Men jag tycker att graffiti är vacker konst, men mer som när det är såhär som jag själv försökt rita men inte tags, eller lagligt klotter. Det är bara fult. Men jag tycker inte heller om att det finns klotter över hela Stockholm. Det är fult och jag vet att all olaglig gatukonst innefattas under namnet klotter, men själv tycker jag att graffiti är sjukt coolt och snyggt. Men jag tror inte på att skaffa lagliga väggar, jag tror inte att de som gör det för kicken slutar då. Så jag tror att i helhet ökar klottret. Men samtidigt tycker jag att det är ascoolt t.ex. som Banksy's konst och Berlin muren m.m. Så vem vet hur Sverige ser ut om några år?! Om det är lagligt kanske staden är helt nedklottrad eller kanske t.o.m finare. Men det får tiden utvisa.

Skisss!


Sitter och skissar på mitt bokomslag till mediaproduktionen!
Det är riktigt kul faktiskt. Men sen är det ju också för att jag har en awesome klass ;)
Fin va? Haha ;)

Photos.


Finaste Jennifer :)
Jennifers öga.
:D
Min brors trötta öga.

Banksy's konst!


Jag tycker Banksy's konst är inspirerande och cool.
Jag älskar det han gör med telefonkioskarna.
Vill ni se mer av hans konst så tryck här

Media Produktion.


Hej kära skolblogg och dess läsare!
Slänger upp en bild på min nya moodboard till media produktions lektionen, och sen även reklamen!
Här är moodboarden.
Blev ganska nöjd tillslut ändå!
Ha det bäst!

RSS 2.0